Pracownia Endoskopii

W Pracowni Endoskopowej wykonywane są specjalistyczne badania górnego (gastroskopia) i dolnego odcinka przewodu pokarmowego (kolonoskopia)

Pracownia Endoskopowa znajduje się na IV piętrze Szpitala, proszę o oczekiwanie na holu przed pracownią.

 

Gastroskopia

 – wykonywana jest codziennie –  lekarz W. Świsłocki

Zapisy w Poradni Chirurgicznej tel. 86 273 93 23

  1. Do pracowni należ zgłosić się w wyznaczonym terminie na czczo, rano nie pijemy kawy i herbaty.
  2. Nie należy przyjmować do 7 dni przed badaniem leków przeciwwrzodowe (polprazol, prazol, IPP, helicid, controloc itp.).
  3. Zgłaszamy się na badanie ze SKIEROWANIEM od lekarza rodzinnego lub lekarza Poradni Chirurgicznej lub innej poradni specjalistycznej.
  4. Należy posiadać ze sobą wcześniejsze KARTY INFORMACYJNE z pobytów w szpitalu, w miarę możliwości wyniki wykonanych wcześniejszych badań endoskopowych.
  5. Należy posiadać ze sobą LEKI LUB NAZWY LEKÓW, które są aktualnie przyjmowane.
  6. W razie niemożności dotrzymania wcześniej ustalonego terminu proszę o wcześniejsze poinformowanie telefoniczne o rezygnacji z badań lub chęci przełożenia badania.

 

Kolonoskopia

Jest to badanie pozwalające ocenić stan jelita grubego. Jest to podstawowe badanie w diagnostyce, między innymi nowotworów i chorób zapalnych jelita grubego.

– zapisy w Pracowni Kolonoskopii i telefonicznie od poniedziałku do środy tel.: 882 940 146

– badanie wykonujemy:

   1) w czwartki od godz. 15:00  lekarz L. Głębocki

Przygotowanie do badania:

  • dzień przed badaniem zastosować dietę płynną,
  • w dzień badania dieta „0”,
  • w dniu badania godz. 6:00 – dwie saszetki fortransu każda rozpuszczona w jednym litrze wody,
  • 10:00 – dwie saszetki fortransu każda rozpuszczona w jednym litrze wody,
  • przygotowane płyny należy wypić do godz. 12:00

   2) w soboty od godz. 8:00   lekarz A. Jakacki

Przygotowanie do badania:

  • dwa dni przed badaniem nie spożywać tłustych wędlin (np. kiełbasy) i mięs, sałatek, warzyw i owoców pestkowych, pestek (np. siemię lniane, mak, winogrona, pomidory, kiwi, truskawki itp.), ciemnego pieczywa, napojów gazowanych, przecierów owocowych.

ZALECANE: dieta płynna, kisiele, kleik, ryż, makaron, chleb bez ziaren, gotowane mięso i ryby, napoje niegazowane klarowne, herbata, kawa (bez fusów),

  • jeden dzień przed badaniem lekkostrawne śniadanie herbata, bułeczka (bez mleka, surowych warzyw i owoców, napojów gazowanych),
  • 14:00 – 15:00 – przecedzony bulion,
  • po godz. 15:00 – woda niegazowana, herbata, miód, można ssać landrynki,
  • około godz. 16:00 rozpuścić trzy saszetki fortransu w trzech litrach niegazowanej wody (jedna saszetka na jeden litr) i wypić w tempie jedna szklanka co 15 minut,
  • w dniu badania o godz. 6:00 rano rozpuścić jedną saszetkę fortransu w jednym litrze wody i wypić w tempie jedna szklanka co 15 minut.

 

Jeśli przewlekle zażywasz leki:

  • przewlekle stosowane leki należy przyjąć co najmniej 1 godzinę przed lub po spożyciu środka przeczyszczającego,
  • w dniu badania należy przyjąć poranną dawkę leku, popijając niewielką ilością wody,
  • osoby chorujące na cukrzycę powinny dodatkowo skonsultować z lekarzem sposób przygotowania do badania,
  • osoby przyjmujące leki obniżające krzepliwość krwi powinny przerwać lub zmodyfikować ich dawkowanie po porozumieniu z lekarzem zalecającym te leki (np. kardiologiem, internistą).